30 let Klubu výsadkových veteránů Jana Kubiše Brno

Z pozvaných hostů se zúčastnili velitel 102.pzpr plk. Ing. Gustav Lakoš, představitelé velení l. mopr. z Bučovic i bývalá starostka Dolních Vilémovic Jitka Boučková.

Současný předseda klubu Jaroslav Foršt v úvodu ocenil podíl prvních předsedů klubu kol. Bukáčka a posléze kol. Chlupa, kteří postupně vytvořili systém pravidelné činnosti klubu. Členové klubu se zúčastňovali veteránských setkání na Hamrech organizovaných prostějovským klubem výsadkových veteránů, setkání ve Starých splavech, sportovních soutěží výsadkových veteránů, výletů, návštěv kulturních akcí, pietních vzpomínek na padlé parašutisty za 2. sv. války v Resslově ul. v Praze, pravidelných návštěv rodné obce plk. Jana Kubiše
v Dolních Vilémovicích apod.

V roce 2008 byl zvolen novým předsedou klubu kol. Jaroslav Foršt. Prvním krokem nového předsedy a s ním i staronového výboru bylo vypracování stanov klubu pro registraci občanského sdružení u Ministerstva vnitra ČR, které je potvrdilo, a tak se KVV stal 07. 10. 2008 registrovaným občanským sdružením.

V dalším období se KVV aktivně podílel na rozvíjení výsadkových tradic
a povědomí o výsadkovém vojsku, jeho válečných a poválečných tradicích prostřednictvím různých aktivit např. účasti na IDETU, vzpomínkových akcích pplk. Otiska, gen. Palečka, Jozefa Gabčíka a zejména Jana Kubiše, kterého jméno nosí.

Významný byl podíl klubu na záchraně rodného domku Jana Kubiše, kde se postupně, za aktivního přístupu bývalé starostky Jitky Boučkové, vytvořilo důstojné místo pro jeho uctění

V další části kol. Foršt vzpomněl na kolegy z klubu, kteří byli v prvních výsadkových kurzech v Zákupech, kde se tvořilo jádro výsadkových jednotek.

Posléze kol. Ondrejčák informoval přítomné o ocenění práce KVV J. Kubiše Brno a z pověření výboru KVV Prostějov předal do rukou předsedy kol. Forštovi klubovou medaili Za zásluhy s právem nosit ji na praporu klubu.

V současné době má klub 22 členů. Přesto jeho aktivní práce přesahuje svým významem regionální charakter a přispívá k posílení celého veteránského výsadkového hnutí. Za to jim moc děkujeme.

Kol. J. Ondrejčák, foto kol. A. Dener