BOUŘKA A DÉŠŤ ÚČASTNÍKY POCHODU NEODRADILY…


 Již po jedenácté zde tento pochod uspořádal spolek ČERVENÉ BARETY, z.s. ve spolupráci s Nadačním fondem speciálních sil a Klubem výsadkových veteránů Prostějov. Letošní ročník se nesl v duchu velitele, který elitnímu útvaru 8280 Prostějov velel jako jedenáctý v pořadí. Byl jím v té době plk. Ondrej Páleník. I letos měl záštitu nad akcí primátor Statutárního města Prostějov. Dnes již genpor. v záloze Ondrej Páleník se o pochod od počátku velmi zajímal a s organizátory opravdu úzce spolupracoval. V současné době tomuto útvaru velí již šestnáctý důstojník.

IMG_2486JPG 

 

Letošního ročníku, který jako vždy začíná až v sobotu, se zúčastnila spousta významných a důležitých osob. Jako soukromou akci ji pojal i prezident České republiky a zároveň devátý velitel v pořadí arm. gen. v.v. Petr Pavel, který se rozhodl absolvovat nejdelší 30 km trať, dokonce zpočátku i v poklusu či běhu. Akci přijel podpořit i třináctý velitel v pořadí a současný NGŠ AČR genpor. Karel Řehka. Celou dlouhou trať běžel a doběhl jako třetí s časem 3 hod 15 minut. Mimo uvedené přijelo na pochod i dalších 7 velitelů. Dva se ze zdravotních důvodů omluvili a bohužel, 4 velitelé jsou již ve „výsadkovém nebi“.

  Bývalé velitele, ale i primátora Statutárního města Prostějov Františka Juru a jeho náměstka Miloše Sklenku, přednostu vojenského Újezdu Březina pplk. Romana Smolku, velitele 43. vp Chrudim, který běžel krátkou trať, velitele 102. pzpr pplk. Gustava Lakoše, starostku obce Lipová Martinu Karkoškovou, předsedu polského klubu Červené barety Janusze Urbanczyka, generálního partnera pochodu za firmu DSS a.s. pana Ondřeje Štěpánka a další partnery a sponzory přivítalo v sobotu ráno téměř 700 lidí z Čech, Slovenska a Polska. Hned na začátku účastníci pochodu uctili minutou ticha památku velitelů, kteří již nejsou mezi námi.

 

  Pochod vsteljpg

 Ondrej Páleník odstartoval po krátké zdravici startovací pistolí 15 běžců, kteří vyběhli na 30 km dlouhou trať. Jedenáctý velitel absolvoval se svou rodinou a přáteli krátkou 11 km trať na Podhradský rybník a zpět.

    Akce začala už v pátek, kdy na vojenskou základnu přijeli veteráni z větších vzdáleností. I páteční bouřka a velký přívalový liják či ranní sobotní déšť pochodníky neodradily. Celý víkend se nesl v přátelském a pohodovém duchu. Ze statistik je neuvěřitelné, že přijelo 90 zúčastněných již po jedenácté-nevynechali žádný ročník. Dalším zajímavým úkazem se stal fakt, že zhruba 170 účastníků šlo tento pochod poprvé, což svědčí o tom, že je o akci ve společnosti zájem a dozvídají se o ní stále další a další lidé. Akce odrážela i chvályhodné prolínání generací, To znamená, že neoslovuje jen veterány, ale i mladou generaci.

Pochod ehkapochJPG

  Organizátoři hodnotí akci opět jako velmi úspěšnou. Její příprava je náročná a trvá téměř půl roku. Ale zájem o setkání je veliký a většinu něco spojuje s VÚ 8280. Akce se pravidelně zúčastňují nejen veteráni výsadkových jednotek z Čech, Slovenska a Polska, ale i současně sloužící, lidé z jiných ozbrojených sborů i příznivci a sympatizanti tohoto projektu.

  Dvanáctý ročník by se měl opět konat poslední sobotu v červnu, tedy 28. června 2025 a ponese jméno po dalším veliteli, a sice plk. Milanu Kovandovi, dnes genmjr. v zál. Organizátoři děkují všem partnerům a sponzorům, bez nichž by bylo velmi obtížné pochod zorganizovat. Velké poděkování patří opět Statutárnímu městu Prostějov za finanční, ale i morální podporu. Poděkování rozhodně patří 601. skss za možnost uskutečnit pochod opět v prostorách UVZ Hamry, které spravují, ale i CPSS a 102. pzpr za výpomoc. Jednoznačně však velké poděkování náleží celému organizačnímu týmu ze všech oblastí zabezpečení. Ať už to byli členové Klubu výsadkových veteránů Prostějov, z.s., nebo vypomáhající členi Estrádního souboru VEŠke, z.s., či pravidelní příznivci, přátelé a podporovatelé. Všichni díky mimořádnému nasazení a obětování svého volného času přispěli ke zdárnému průběhu akce i ukončení celého pochodu. Velmi si toho vážíme a ještě jednou vyslovujeme velké DÍKY!

-mm-

https://eu.zonerama.com/MichalMucha/Album/11685196?secret=ep1PBaYL8pga9pQX6afQ3quAE.