Setkání na Mělcích

Cestou přibíráme naše „táboráky“ a jedeme. Na místě nás již očekává náš další člen Tona Vašíček, ale především paní JUDr. Mirka Holubová - Kišová s manželem a svojí rodinou.

V podvečer 16. října 1944 na letišti Jasionka, nedaleko polského města Rzeszow, startuje dopravní letoun se sedmnácti výsadkáři partyzánského oddílu, kterému velel poručík Vasil Kiš. Letí do protektorátu s úkolem organizovat partyzánskou činnost a provádět průzkum v podhorské části   Šumavy. Plánovaná doskoková plocha Kubova Huť.  Vinou   navigační chyby pilotů, způsobenou protiletadlovou palbou v oblasti Ostravy, dochází ke změně letové trasy a výsadek přistává ve dvou částech, na dvou plochách u Loun.

Na místě kóty 332 – Hájek, jako první seskakuje velitelská skupina s V. Kišem a dalších šest výsadkářů. Druhá devítičlenná skupina opouští letoun asi za dvacet minut na Mělcích na kótě 223. Rozdíl mezi skupinami v tom okamžiku znamená vzdálenost 6 – 9 km. Tři z této skupiny se po dopadu dostávají do přímého kontaktu s pátrající skupinou Wehrmachtu. V nerovném boji s přesilou volí poslední kulku pro sebe, aby nepadli do zajetí.

Další dramatické osudy oddílu končí budˇ zajetím, koncentračním táborem, nebo smrtí. Šest výsadkářů v čele s Kišem, projde neskutečnou cestou dlouhou více než 350 kilometrů v zimě, bez možnosti zásobování, nepřátelským územím a na konci listopadu se spojí s partyzánským oddílem Mistr Jan Hus, v Železných horách na jižním chrudimsku. Na jaře 1945 zde Kiš založil partyzánský pluk Ludvíka Svobody. Vasil Kiš zemřel v roce 1986, dožil se 66 let.

Na místě posledního boje výsadkářů město Louny uspořádalo pietní shromáždění, s odkrytím informační tabule a položením květin u památníku.    Zde krátce promluvil pan starosta města Mgr. Milan Rychtařík. Před slavnostním aktem jsme zhlédli ukázku, jejímž obsahem byla hraná rekonstrukce posledního boje tří parašutistů. Poté jsme se přemístili do obce Lipno, vyhledali dobře ukrytou pamětní desku, připomínající místo výsadku velitelské skupiny, a i zde položili květiny.

IMG_4340jpg

Následovala návštěva radnice, kde jsme byli přítomni křtu brožury s názvem „STALO SE NA MELCICH 1944“. Lounskou návštěvu jsme zakončili společným obědem. Po celou dobu lounského pobytu, nás doprovázela rodina Vasila Kiše. Je dobré si připomínat historii, události a osudy lidí, kteří za války projevili svoji statečnost a odhodlání bojovat za vlast.

Kol. Petr Čejka