Setkání výsadkářů dne 24.8.2024

Jedno z nich jsme oslavili 24. srpna letošního roku v Chrudimi. Delegace Klubu výsadkových veteránů gen. R. S. Krzáka, který působí při 44. lmopr v Jindřichově Hradci, „obětovala“ pohodlí domova a v horkém letním počasí vyrazila oslavit 77. výročí založení první poválečné výsadkářské jednotky naší armády. Zároveň jsme byli při předání funkce velitele 43. výsadkového pluku.

Návštěvu jsme zahájili prohlídkou stálé expozice výsadkového pluku v místních kasárnách. Nově otevřená síň tradic nás pamětníky vrátila do historie jednotky, kterou jsme prožili a také pomáhali tvořit. Expozice zachycuje dobu od vzniku prvorepublikové československé armády, II. světovou válku i období, kdy po válce zahájil svou činnost pěší prapor 71 – československých parašutistů.

Dále zachycuje celý vývoj 22. výsadkové brigády, až po její zrušení. Rovněž výstavbu obnovené výsadkářské jednotky v posádce Chrudim, až po současnost. Na závěr návštěvy kasáren jsme se poklonili památce příslušníků útvaru, kteří zahynuli při plnění úkolů ve službě.

Již předchozí den, v pátek, proběhl však na letišti 3. ročník memoriálu generála Jaroslava Klemeše ve sportovně branných disciplínách. Naše reprezentační družstvo ve složení Pavel Růžička, Jirka Ludvík a Josef Vaněk po krátkém tréninkovém soustředění v Kostelci nad Orlicí zvítězilo, když porazilo všech dalších 19 družstev z veteránských klubů celé republiky. Jsme na jejich úspěch hrdí.

P8231620JPG


V průběhu Dne otevřených dveří jsme zhlédli ukázky moderní vojenské výstroje, zbraní a techniky. Výsadkáři nám předvedli ukázky činnosti při seskocích, včetně hromadných. Předvedli ukázky boje z blízka i přepadů objektů. Děti měly k dispozici i další atrakce.

„Je to jedinečná příležitost, jak se seznámit s moderními výsadkovými jednotkami a na vlastní oči vidět, jak tvrdě pracují naši výsadkáři na zajištění bezpečnosti naší vlasti“ uvedl nový velitel 43. výsadkového pluku plk. Mgr, Petr Tesařík při krátkém rozhovoru.

Na zpáteční cestě jsme se zastavili v Nových Hradech u Litomyšle a prohlédli si pozoruhodný rokokový zámek, který bývá označován jako "Malý Schönbrunn" nebo "České Versailles". Pochází ze 70. let 18. století, jeho autorem je hrabě Jan Antonín Harbuval de Chamaré. Zámecký park zpestřují sochařská díla, na vrchu nad zámkem můžete navíc nalézt zříceniny starého hradu.

Byla to další úspěšná akce a reprezentace jindřichohradeckého Klubu výsadkových veteránů.

Kol. Petr Čejka