Střípky z činnosti KVV Prostějov a Jindřichův Hradec

S kolegou Frantou Vlachem jsem se účastnil besedy na táboře v Malé Bystřici. Franta mluvil o zážitcích z misí, já o důležitosti AČR v dnešní době.

Kol. Standa Ptáček



Vernisáž knihy Heleny Černohorské nazvané RUDOLF HRUBEC.



Pozvání na druhé setkání v BERNARTICÍCH obdržel  náš Klub sice na poslední chvíli, ale přesto jsme obeslali naše přátele a pozvali je také, protože šlo o pozvánku na velmi zajímavou akci, vernisáž knihy paní Heleny Černohorské nazvané RUDOLF HRUBEC.

Druhý válečný parašutista z Bernartic, osudem nerozlučně od dětství  spojený s Rudolfem S. Krzákem.  Československý voják, který zahynul v italských Alpách při leteckém neštěstí v operaci britské SOE, pod názvem SILICA NORD. Jeho životní osud zachytila na více než 500 stranách ve své knize mladá historička paní Černohorská. Od jeho smrti letos 11. září uplyne 80 let, zemřel ve věku 29 let. Je pochován na britském vojenském hřbitově v Miláně, spolu se svým radistou Bohuslavem NOCAREM.

Setkání, na kterém byla kniha představena, moderoval pan starosta Pavel Souhrada a vystoupila na něm také dcera generála R. S. KRZÁKA, paní Ing. arch. Zdena Zetková – Mc. Kenzie, která žije ve Velké Británii a členka předsednictva  ČSoL Plzeň, paní Kateřina Jandíková.

Kol. P. Čejka - Čejen


Zástupci Klubu výsadkových veteránů z Jindřichova Hradce uctili památku prezidenta Beneše

V úterý 3. září se tři zástupci klubu výsadkových veteránů, který působí při 44. lmpr v Jindřichově Hradci, zúčastnili v Sezimově Ústí pietního aktu, který připomněl 76 let od úmrtí druhého československého prezidenta – dr. Edvarda Beneše.

pvps03jpg

Ondrej Gajdacs, Pavel Růžička a Miroslav Šindelář položili ke hrobce manželů Benešových smuteční kytici a spolu s dalšími účastníky vyslechli projev zástupce vedoucího Úřadu vlády ČR Filipa Mináře. Ten především vyzdvihl roli prezidenta |Beneše a význam jeho celoživotního úsilí o demokracii mladého státu v srdci Evropy.

ondrapavel02jpg

Edvard Beneš zemřel v Sezimově Ústí a je zde v parku nedaleko své vily spolu s manželkou Hanou pochován.

Mirek Šindelář