Střelecká soutěž KVV Prostějov, XI. ročník Memoriálu plk. Františka Mansfelda

Letošní ročník Memoriálu byl poznamenán velkou změnou počasí. Teploty z 30 °C spadly na 15 – 10 °C, místo slunce se přidal trvalý déšť a předpokládalo se, že situace se bude dále zhoršovat. Taktéž na nepříznivé vyhlídky upozorňovali meteorologové i státní úřady. Přesto jsme výborem rozhodli, že Memoriál neodpískáme a střeleckou soutěž uskutečníme. Přece pro výsadkáře platí, „Venku prší, leje, průzkumák se směje“, jak ve výboru pronesl kol. Aleš Dener. 

Samozřejmě jsme museli přehodnotit celkovou přípravu a provedení soutěže. Střelbu ve volném prostoru ohroženou kvůli dešti jsme za pomoci velitele 601. skss přeorientovali na střelbu  pod střechou v nově vybudované střelnici, kterou většina našich střelců neměla doposud možnost vidět a použít. Změna organizace soutěže proběhla již v začátku, kdy místo tradičního nástupu a zahájení u „Věže“ jsme zahájení uskutečnili trochu nevojenským způsobem v jídelně UVZ Hamry. Předsedou KVV gen. Ondrejem Páleníkem byli přivítáni hosté VIP, gen. Ladislav Rebilas, náměstek primátora města Prostějova Miloš Sklenka, velitelé prostějovských útvarů s vrchními praporčíky, velitel CPSS s vrchním praporčíkem, vrch. prap. Radek Vajdečka z VVŠ Vyškov, bývalí velitelé VÚ 8280, kol. Jiří Hudský a František Stavný s manželkami. Mezi hosty nemohl chybět prvorozený syn Fr. Mansfelda, taktéž jménem František, který prvním výstřelem zahajoval střeleckou soutěž. Svou přítomností nás mile překvapil prezident Prezídia KVV SR, kol. Ladislav Hreha, který specielně připravil láhve vína ze své produkce s příznačným nápisem na etiketě k XI. roč. Memoriálu Fr. Mansfelda.

Mezi hosty byli také přivítáni kol. Jindřich Starý jun. za ČB, zástupce ředitele Mechaniky pan René Kolovrat, kol. Martin Vrtal, člen našeho klubu a pravidelný sponzor za PV Auto a kol. Petr Čejka, který byl nedávno jmenován do plukovnické hodnosti v jeho třiaosmdesáti letech.

Letošního Memoriálu plk. Fr. Mansfelda se zúčastnilo 70 střílejících, z toho 11 žen. Mimo prostějovských i přes nepříznivé počasí dorazili zástupci KVV z ČR: Jindřichova Hradce, Holešova, Chrudimi, Luštěnic a Zlína v čele s jeho předsedou Jindřichem Indrou.

Z KVV SR: Bratislava v čele s jeho předsedou kol. Alešem Skácelem, Dolníkovci z Bánské Bystrice jako pravidelní účastníci a KVV Prešov, který zastupoval předseda KVV František Mansfeld.

Naše pozvání přijali a svými zástupci soutěž obsadily - 601. skss, 102. pzpr, 533 pr. BS, CPSS, Klub voj. důchodců Nové mesto nad Váhom, Městská policie PV, Policie ČR, SK Prostějov.

Nejstarším účastníkem soutěže byl devadesátiletý kol. Lubomír Červinka z KVV Zlín.

Ceny pro úspěšné jednotlivce i družstva zabezpečili naši sponzoři, jmenovitě: JUDr. Ladislav Sliva, JUDr. Jindřich Vybíral, JUDr. Ing. Martin Vrtal za PV Auto.

Zabezpečení soutěže bylo na velmi dobré úrovni. Poděkování patří všem členům organizačního týmu, přísl. 601. Skss a rovněž také Statutárnímu městu Prostějov za finanční pomoc se zabezpečením soutěže.

Nesmíme zapomenout na poděkování kol. Františku Vlachovi za zabezpečení občerstvení a skvělého guláše k obědu a kol. Václavu Bartošovi za bezvadné občerstvení VIP.

 

A co nás všechny hlavně zajímalo, byly výsledky umístění jednotlivců i družstev.

Soutěžilo se v kategoriích:   I. - jednotlivci a družstva - všichni z KVV ČR a SR; v kategorii II. jednotlivci
a družstva - ostatní a kategorie ženy – jednotlivkyně.

Zahájením střelecké soutěže byl první výstřel kol. Františka Mansfelda.

 

Kat. I. jednotlivci muži z KVV:

1. místo – kol. Stanislav Veselý - KVV Luštěnice

2. místo – kol. Tomáš Mikan – KVV Chrudim

3. místo - kol. Josef Vaněk – KVV J. Hradec

 

Kat. I. družstva z KVV:

Na 1. místě družstvo KVV Prostějov, ve složení : kol. Ivo Lorenc, Milan Vašek, , Miluše Rejkubová

Na 2. místě družstvo KVV B. Bystrica, ve složení: kol. Eva Dolníková, Eva Dolníková jun., Jozef Dolník

Na 3. místě družstvo KVV J. Hradec, ve složení: kol. Josef Vaněk, Pavel Růžička, Pavel Baránek

 

Kat. II. jednotlivci muži - ostatní:

1. místo – pplk. ing. Pavel Habuda, vel CPSS Olomouc

2. místo – prap.  Jiří Kašpar – vrch. prap. 102. pzpr

3. místo -   pplk. v zál. Ing. Vojtěch Kaprál SK Prostějov

 

Kat. II. družstva - ostatní:

Na 1. místě se umístilo dr. 102. pzpr , ve složení : pplk. gšt. Ing. Gustav Lakoš, prap. Jiří Kašpar, rtm. Filip Richter

Na 2. místě se umístilo dr. Střel. klub PV ve složení: pplk. v zál. Ing. Vojtěch Kaprál, nprap. Mgr. Aleš Nadymáček, Jan Svozil

Na 3. místě se umístilo dr. 601. skss ve složení: M. M., Ondřej L., Petr J.

 

Kat. ženy jednotlivkyně:

1. místo – kol. Eva Dolníková, jun. - KVV B. Bystrica

2. místo – kol. Renata Červinková – KVV Zlín

3. místo – kol. Marie Řehořová – KVV Prostějov

 

 

 V závěru chci zdůraznit, že se opět ukázal velký společenský význam této střelecké soutěže, svým rozsahem již mezinárodní, která přispěla k upevnění přátelství a sounáležitosti národů České a Slovenské republiky a výsadkářů všech generací. Soutěž přispěla k rozvíjení dobrých vztahů mezi ostatními ozbrojenými i civilními složkami, proto není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

XI. ročník Memoriálu plk. Františka Mansfelda skončil, těšíme se na nadcházející, dvanáctý.

 

Výsledky soutěže:    
Jednotlivci MUŽI - I           https://www.g-design.cz/webs/kvv/strel-soutez2024-jednotlivci-muzi-1.pdf
Jednotlivci MUŽI - II            https://www.g-design.cz/webs/kvv/strel-soutez2024-jednotlivci-muzi-2.pdf
Jednotlivci ŽENY                 https://www.g-design.cz/webs/kvv/strel-soutez2024-jednotlivci-zeny.pdf
Družstva MUŽI - I KVV       https://www.g-design.cz/webs/kvv/strel-soutez2024-druzstva-muzi-1.pdf
Družstva MUŽI - II ostatní  https://www.g-design.cz/webs/kvv/strel-soutez2024-druzstva-muzi.pdf

Fotografie  J.Verteticse můžete zhlédnout na:  https://eu.zonerama.com/kvvprostejov/Album/12032348

 

                                                                                                                      kol. Chudý, Dener, Ganzar